Z jakiego przepisu warto przyrządzić Croissant z nadzieniem?

Chrupiące rogaliki to przekąska, którą nie wzgardzi chyba żaden fan słodkości. Świetnie nadają się jako przekąska na drugie śniadanie. Równie dobrze pasują do wieczornej kawy. Dobrze jest zaproponować je gościom albo poczęstować bliskich. Każdy będzie się ze smakiem zajadał, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Rogali jest jednak naprawdę wiele. Ale wśród nich zdecydowanie przodują francuskie croissant. Właściwie to ich nazwa pochodzi z Francji, natomiast rogale są bardzo sławne także w Południowej Europie. Niektórzy uważają, że to na południu się można dostać prawdziwie crossainty.

Mleczno - karmelowe rogaliki Bonjour
Autor: Dan Cake
Źródło: Dan Cake

Sklepowe crossainty z musem(zobacz na to) czy takie od piekarza prezentują się bardzo dobrze. Do tego są puszyste i chrupiące. Czy takie same da się zrobić we własnym domu? Odpowiedź jest twierdząca, ale jest to dość pracochłonne. Z całą pewnością nie jest to przepis, który da się zrobić w pięć sekund i mieć szybką przekąskę. Trzeba zainwestować nieco wysiłku i trochę czasu. Głównie z tego powodu, że tworzenie crossaint wymaga ciągłego pilnowania podgrzewanego ciasta i ponownego zwijania. Nie da się więc zwyczajnie zostawić rogali, by „same” się robiły przez dwie godziny, a później sięgnąć po gotowe. Tutaj konieczne jest trzymanie ręki na pulsie.

Tak czy inaczej gotowy wypiek wart jest wszelkich starań. Samodzielnie wykonany crossaint z musem prezentuje się nawet lepiej aniżeli wypiek z osiedlowej piekarni. Ponadto masz wówczas więcej opcji. Możesz wybrać smak nadzienia, albo również wybrać inne dodatki. Dlaczego by nie zrobić rogalików z czekoladą albo takich z ulubionym dżemem? Wszystko zależy jedynie od Twojej kreatywności. Bez względu na to, który smak nadzienia dodasz, pamiętaj, że rogaliki z reguły smakują najlepiej gdy są jeszcze ciepłe. Oczywiście nie zjesz ich od razu po wyciągnięciu z piekarnika, lecz gdy nadal całkiem nie ostygły i są mięciutkie, są ich walory smakowe są na najwyższych poziomie.

Comments are closed.