Wypróbuj chlebek rodem ze USA

Banana bread jest chętnie zjadany przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie często sięgają po niego nawet zamiast normalnego chleba. Czym się odróżnia od polskiego, tradycyjnego chleba? Po pierwsze, jest o wiele słodszy, z reguły ma także bardzo wyrazisty smak, który jest efektem stosowania wielu dodatków. Co więcej tego rodzaju pieczywo jest trochę wilgotne i miękkie. Innymi słowy, jest bardzo pyszny i warto go wypróbować przynajmniej raz. Nie musisz jednak po to wybierać się do Stanów Zjednoczonych, lepiej sięgnąć po łatwy przepis i już niedługo własnoręcznie zrobiony banana bread będzie gościem w Twojej jadalni.

Pizza z żółtym serem
Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki

Aktualnie w sklepach banany można kupić właściwie o każdej porze roku, wiec chlebek da się przygotować zarówno w grudniu i albo lipcu. Odmienne mogą być natomiast dodatki do ciasta. W USA ciasto występuje w wielu odmianach. Ty możesz przygotować autorską wersję. W jaki sposób? Po prostu wybierz własne dodatki do chlebka. Jesienią możesz wybrać orzechy włoskie, latem rozmaite owoce albo zawsze możesz wziąć rodzynki. Zwłaszcza ostatnie z wymienionych są dobrym wyborem dla początkujących. Jeśli nie masz zamiaru eksperymentować przy pierwszych wypiekach, kup właśnie rodzynki.

Kolejną zaletą banana bread(zobacz) jest to, że da się go bez problemu zamrażać. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić wypiek w zamrażarce na parę dni, jeśli właśnie wyjeżdżasz a nie chciałbyś zmarnować ciasta. Poza tym jednak lepiej nie zostawiać chleba poza lodówką, gdyż stosunkowo szybko się psuje. Do zrobienia ciasta potrzebujesz jedynie najbardziej podstawowych składników, takich jak jaja, mąka, a także sól oraz banany. Przydadzą się rzecz jasna również wspomniane dodatki, wówczas banana bread będzie jeszcze pyszniejszy. W dodatku do ukończenia wypieku nie musisz nawet wykorzystywać miksera. Składniki wystarczy zmiksować łyżeczką.

Comments are closed.