Wyprawa górska – co powinno się zapakować do plecaka?

Każdego roku jest coraz więcej osób kochających aktywne formy wypoczynku. Wylegiwanie się na piasku dawno przestało być modne. Staje się raczej wyrazem tego, że nie troszczymy się o swoje zdrowie i kondycję fizyczną, a jednocześnie nie mamy określonych zainteresowań. Ci, którzy cenią sobie wyprawy w góry, muszą pamiętać o odpowiednim ekwipunku. Bez wątpienia przyda się palnik turystyczny oraz żywność liofilizowana.

liofilizacja

Autor: Chuck Feder
Źródło: http://www.flickr.com
Żywność liofilizowana większości z nas kojarzy się z wielodniowymi wyprawami w naprawdę wysokie górskie szczyty. To po tego rodzaju żywność sięgają zazwyczaj himalaiści, którzy zdobywają najwyższe szczyty na świecie. Co to takiego? Jest to żywność, która poddawana jest procesowi liofilizacji. Polega on na suszeniu po wcześniejszym zamrożeniu. W czasie tego procesu wykorzystywane jest bardzo obniżone ciśnienie. Żywność liofilizowana odznacza się także tym, że odparowywana jest z niej woda.

Czy taka tematyka przyciągnęła Twoją uwagę? Jeżeli tak, to oprócz tego poza tym zobacz ofertę (https://motoargo.pl/product-pol-3733-SCIAGACZ-MAGNETA-PODWOJNY-M24-27-SKUTER-4T-50-125.html), która odnosi się do omawianej sprawy, więc niewątpliwie też Cię zaintryguje!

Wyparować należy minimum 70% wody. Taki proces konserwowania sprawia, że żywność odporna jest na działanie najróżniejszych bakterii, które przyspieszają jej psucie – .

W efekcie jest bardzo trwała i na ekspedycjach sprawdza się wręcz idealnie. Metoda liofilizacji pojawiła się po raz pierwszy w czasie II wojny światowej na terenie Stanów Zjednoczonych. W pierwszym okresie jej istnienia była wykorzystywana do obróbki krwi, którą dzięki temu można było bez szkody dla jej wartości transportować na naprawdę duże odległości. Z upływem czasu zaczęto stosować ją do konserwacji pożywienia. Teraz himalaiści nie umieją wyobrazić sobie bez niej funkcjonowania.

idź na stronę z palnikami

Autor: Ashley Van Haeften
Źródło: http://www.flickr.com

Palnik turystyczny nie odgrywa może tak ogromnej roli, jak żywność liofilizowana, ale jest także wyjątkowo przydatny. Chociaż można go zastąpić własnoręcznie rozpalonym ogniskiem, ale to wymaga już o wiele większego zachodu. Należy bowiem uzbierać chrust, a następnie go odpalić, co nieraz może okazać się bardzo trudne. Z pomocą palnika bez problemów uda się błyskawicznie i sprawnie przygotować posiłek na biwaku. Naprawdę oszczędza to czasoraz nerwy, które mogą wystąpić w sytuacji problemów we wznieceniem ogniska. Palnik turystyczny i żywność liofilizowana znacząco ułatwiają życie tych, którzy kochają podróże i raczej nie kwaterują się w pięciogwiazdkowych hotelach. Warto o tym pamiętać.

Comments are closed.